Comisia Juridică nu a dat curs solicitării DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului PSD Florian Bodog. Votul a fost secret.

S-au înregistrat şase voturi „pentru”, şase abţineri şi un vot „împotrivă”.

„Se pare că cei care s-au abţinut nu înţeleg că rolul nostru aici este unul strict procedural, noi nu ne pronunţăm pe vinovăţia sau nevinovăţia unui cetăţean român acest lucru fiind strict apanajul justiţiei”, a reacţionat vicepreşedintele Comisiei Juridice, Simona Spătaru, de la USR-PLUS, după vot.

Deşi PSD a susţinut public, prin vocea liderului deputaţilor roşii Alfred Simonis, că va vota pentru aprobarea cererii DNA, la vot reiese clar că au decis să se abţină.

„Deşi votul a fost secret, din calcule reiese foarte clar că cererea de ridicare a imunităţii a fost respinsă cu cel puţin un vot de la UDMR sau PNL”, a transmis liderul USR-PLUS Mihai Poliţeanu.

* * *

Comisia Juridică a Senatului îl audiază, în şedinţa de luni, pe Florian Bodog, după ce procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii fostului ministru PSD al Sănătăţii.

Raportul în acest caz ar urma să fie elaborat până marţi, iar, ulterior, în termen de cinci zile se va stabili data votului final din plenul forului superior al Parlamentului. Vot din plen este secret şi se exprimă prin bile.

Reamintim că procurorii DNA au solicitat recent Senatului să încuviinţeze urmărirea penală faţă de Florian Bodog, acuzat că, pe vremea când deţinea funcţia de ministru al Sănătăţii, ar fi intervenit ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi poată încasa salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, Bodog, deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară.

Astfel, consiliera lui Florian Bodog ar fi obţinut la acea vreme drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.