In ultimele 2 zile au apărut două știri despre Florin Cîțu. Una de tip „bombă” și una de tip „prostie”.
Cei care au lansat-o pe prima au considerat, probabil, că ea va schimba deznodământul Congresului PNL, în favoarea lui Ludovic Orban, creditat astăzi cu a doua șansă. Conform presei, premierul Cîțu a făcut pușcărie în SUA, pentru consum de substanțe interzise la volan și refuzul recoltării de probe biologice. Altfel spus, conform propriilor declarații, este un „penal”. Iar conform partenerilor de la USR, nu ar trebui să se afle în funcții publice. Asta dacă luăm în calcul și condamnările de peste hotare.
A doua știre a fost argumentul premierului la neputința sa de a răspunde unui jurnalist cât costă o pâine. A spus că nu mănâncă pâine. A doua zi a ignorat aceeași întrebare. Această situație nu mai era un „schelet din dulap”, ci o situație generată de lipsa de informații. Asta nu pentru că șeful Guvernului trebuia să afle de la ghișeul brutăriei că pâinea s-a scumpit aproape cu 100%, prețul său dublându-se în câteva luni, de la 80 de bani la 1,60 lei. El trebuia să știe prețul mediu al pâinii pentru că, teoretic, acesta ia decizii de politică economică ce influențează coșul zilnic, din care pâinea face parte.
Spre deosebire de alții, eu cred că decizia unor delegați la Congresul PNL va depinde mai mult de a doua eroare decât de prima. Am să explic de ce:
„PENALUL” – Dincolo de faptul că situația a fost, după mine, o greșeală de tinereții – deși la 29 de ani, când mulți tineri români au deja familie și copii, sunt, poate, mai greu digerabile teribilismele – nu cred că o asemenea eroare poate influența mandatul unui președinte de partid. Asta o știu chiar și competitorii săi. Mai mult, în România, consumul de alcool la volan nu este, din păcate, o raritate. Așa că oamenii nu ar fi atât de critici la adresa sa. Nici în societate, nici în propriul partid. Deci știrea se va atenua ca un cancan irelevant pentru lupta internă din PNL. Doar ca o completare, de la înălțimea acestei funcții, și cu întreaga pleiadă de susținători, vizibili sau nu, această știre putea fi dezamorsată înainte de a fi o știre, printr-o mărturisire „cool”, la o televiziune de casă, făcută din timp. Devenea un fapt banal, preluat poate chiar ca un model de sinceritate și bune practici.
„AROGANTUL” – Refuzul răspunsului a fost, însă, un gest de aroganță „hipsterească”, de sorginte corporatistă. O parte din simpatizanții dlui. Cîțu au gustat răspunsul. Să vă spun cine. Există în România un soi de nou proletariat. Să le spunem, fără a generaliza până la absolut, „corporatiștii”: persoane din mediul urban, presupus educate, dar fără capacitate de gândire critică și fără minimă cultură politică ori ideologică, având insecurități emoționale diverse și falsă stimă de sine, stimulată de consumerismul modern. Aceștia, ca o ironie a sorții, lucrează în birourile ridicate pe fostele platforme industriale din perioada comunistă, unde trudeau adevărații proletari, în fabrici și uzine. Sub presiunea rețelelor sociale, acești oameni sunt extrem de ușor de influențat. Ca toți proletarii, dar nu stimulați de Lenin, de data asta, ci de revoluția tehnologică utilizată de cei interesați, corporatiștii au dezvoltat conștiință „de clasă” și consideră că ei, „oamenii noi”, vor revoluționa societatea, eliminând de la valori și tradiții, până la oponenți politici, de la familia tradițională și până la religie. Bună parte din ei, cu venituri peste medie, probabil nu mănâncă pâine. Din rațiuni de modă dietetică sau profilactică. Pentru ei, declarația premierului poate fi chiar cool. Forma de dispreț față de părinții sau bunicii care cumpără pâine. Și care știu că ea și-a dublat prețul în doar câteva luni. Totuși, la congresul PNL vor vota mulți oameni din provincie și mai puțini corporatiști. Vor fi delegați din județe unde prețul pâinii contează. Pentru aceștia, urcatul la volan după un pahar e o normalitate. Declarația privind pâinea e o aroganță.
Luând în calcul tipologia prepoderentă a membrilor PNL care vor vota la Congres, înclin să cred că aceștia vor fi mai degrabă îndepărtați de infatuarea goală decât de o întâmplare de acum 2 decenii.
Articolul surprinde foarte bine o clasa sociala in ascensiune , personaje care se simt bine in epoca consumerismului, personaje care nu inteleg valorile unei societati cu adevarat civilizate. Nu pot decat sa imi exprim tristetea fata de o astfel de societate. Articolul este bun si este mai ales obiectiv.