Stelian Ion vrea ca averile infractorilor condamnați să ajungă în visteria statului. Ministrul Justiţiei afirmă însă că nu se fac suficiente eforturi pentru recuperarea prejudiciilor şi va pune accent pe aplicarea legislaţiei referitoare la confiscarea extinsă.
“Este foarte important să se aplice acea legislaţie referitoare la confiscarea extinsă. Avem un instrument foarte important care nu este aplicat la parametri optimi, ca să spun aşa. Este foarte important ca odată cu demersurile de identificare a făptuitorilor, de trimitere în judecată şi de tragere la răspundere să fie un efort cel puţin la fel de mare pentru identificarea bunurilor pe care le-au produs aceşti infractori prin infracţiuni şi pe care le dosesc. Avem în planul nostru ca până în luna iunie să venim cu o strategie integrată cu privire la recuperarea prejudiciilor”, a afirmat Stelian Ion la Realitatea Plus.
Ministrul Justiţiei a precizat că până în luna august ar trebui să fie deja implementată o directivă privind informaţiile financiare ale unor suspecţi, astfel încât procurorii să nu mai fie nevoiţi să apeleze la instituţii precum ANAF pentru aflarea datelor necesare. El a menţionat, totodată, că activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) trebuie întărită.
Stelian Ion a subliniat că “nu există nicio scuză” pentru a nu se face eforturi mai mari în scopul identificării bunurilor şi al recuperării prejudiciilor.
SECȚIA SPECIALĂ ȘI DNA, SUBIECTE FIERBINȚI PENTRU PENALI ȘI INFRACTORI
Stelian Ion afirmă că împotrivirea “unora” faţă de desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie reprezintă “dovada că încă mai sunt încercări de slăbire a DNA”.
“Vrem să punem capăt definitiv perioadei în care DNA şi procurorii anticorupţie au fost ţinte permanente ale celor care au vrut slăbirea justiţiei. Împotrivirea unora faţă de desfiinţarea SIIJ e dovada că încă mai sunt încercări de slăbire a DNA, Chiar şi astăzi, unii încă mai visează la blocarea anticorupţiei şi la compromiterea procurorilor. Sunt partenerul DNA în apărarea independenţei procurorilor şi susţin eforturile instituţionale de combatere a infracţiunilor de corupţie şi a celor asimilate corupţiei”, a declarat Stelian Ion, la bilanţul activităţii DNA din 2020, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei.
Potrivit acestuia, profesionalismul procurorilor DNA poate fi una dintre cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor persoanelor anchetate – magistraţi sau alţi membri ai societăţii, prin recurgerea la procurori anticorupţie specializaţi.
Totodată, ministrul consideră oportună reglementarea unor criterii ce vor asigura numirea şi menţinerea în DNA a unor procurori a căror activitate să se ridice la cele mai înalte standarde etice şi profesionale.
Be the first to write a comment.