e fondul divizării PNL, şefia Camerei Deputaţilor ar putea fi câştigată de PSD, ca urmare a demisiei lui Orban. Florin Cîţu poate să-şi impună un apropiat în fruntea Camerei Deputaţilor fie prin refacerea alianţei cu USR, fie printr-un pact cu tabăra Orban, ambele variante fiind foarte puţin probabile în acest moment.
Ludovic Orban îşi va înregistra miercuri la Parlament demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, anunţată imediat după congresul PNL. Odată cu retragerea lui Orban, liberalii ar putea pierde a treia funcţie în stat.
Însă grupul PNL din Camera Deputaţilor este divizat între Cîţu şi Orban. Potrivit unor surse liberale, Orban controlează cel puţin 20 de deputaţi PNL. Aşadar, dacă s-ar supune la vot, PSD ar avea prima şansă pentru şefia Camerei Deputaţilor, cu ajutorul indirect oferit de Orban.
Totuşi, ar pune Ludovic Orban umărul la alegerea unui preşedinte PSD al Camerei Deputaţilor în detrimentul propriului partid? “Orban i-a oferit lui Cîţu 15 zile să rezolve problema majorităţii. În acest timp, tot ce a făcut Cîţu a fost să ia la bucată deputaţi din tabăra Orban, dar foarte puţini au cedat. Acum, dacă s-ar supune la vot, tabăra Orban n-ar vota propunerea făcută de Cîţu, deci PSD ar avea şanse mai mari pentru că se bazează şi pe unele voturi de la minorităţi”, susţin surse din conducerea PNL .
Grupul minorităţilor naţionale e format din 18 deputaţi. În cazul unei înţelegeri PNL-UDMR- minorităţi, cele trei partide ar strânge pe hârtie 131 de voturi, cu 21 peste PSD. Însă cei 20 de deputaţi PNL fideli lui Orban coboară tabăra Cîţu la egalitate cu PSD. În plus, jumătate din grupul minorităţilor naţionale e în mod tradiţional de partea social-democraţilor. De altfel, în vară, deputatul Varujan Pambuccian a avertizat într-o şedinţă a coaliţiei că grupul minorităţilor naţionale, pe care îl conduce, îl va susţine pe Marcel Ciolacu la şefia Camerei Deputaţilor în cazul în care Ludovic Orban va fi schimbat.
PSD are 110 deputaţi, PNL – 93, UDMR – 20, în timp ce grupul minorităţilor naţionale numără 18 parlamentari. În acest moment, PNL şi UDMR, partidele care formează guvernul, au împreună 113 voturi, cu trei mai multe decât PSD.
Aşadar, tot PSD are prima şansă într-o confruntare cu tandemul PNL (aripa Cîţu) – UDMR. Social-democraţii ar putea obţine voturi chiar şi de la AUR, partid de care sunt mai apropiaţi decât liderul PNL Florin Cîţu.
Cel mai sigur scenariu ca PNL să păstreze şefia Camerei Deputaţilor şi în era post-Orban ar fi refacerea coaliţiei de guvernare. Practic, voturile taberei Orban ar fi compensate de cei 55 de deputaţi USR. Astfel, o propunere comună PNL-USR-UDMR ar trece fără emoţii.
Teoretic, la întâlnirea de miercuri dintre Dacian Cioloş, Florin Cîţu şi Varujan Pambuccian pentru instalarea noului guvern s-ar putea negocia şi funcţiile din Parlament. Însă surse din conducerea PNL susţin că întâlnirea va fi mai degrabă formală. În realitate, liberalii nu intenţionează să voteze Guvernul Cioloş, prin urmare orice discuţie despre împărţirea funcţiilor e foarte puţin probabilă. USR nu are niciun motiv să voteze un preşedinte PNL al Camerei Deputaţilor din moment ce nu are siguranţa că preşedintele Iohannis va reface coaliţia de guvernare fără Florin Cîţu.
În ceea ce priveste varianta unei înţelegeri cu aripa Orban, aceasta este puţin probabilă, în condiţiile în care fostul preşedinte al PNL admite că ar putea rupe partidul.
Întrebat la Parlament dacă intenţionează să demisioneze din PNL şi să-şi formeze un nou partid, Ludovic Orban a spus: „Mă simt din ce în ce mai străin de deciziile împotriva interesului României care sunt luate de o conducere care se comportă ca o armată de ocupaţie şi care e ruptă de realitate şi care nu mai ţine cont de interesul fundamental al României”.
Be the first to write a comment.