Un nou scandal de proporții se învârte în jurul fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Fiul rectorului Universității „Al.I. Cuza”, Alexandru Toader, asistent universitar la Facultatea de Drept, se află în mijlocul unui nou conflict în cadrul universității.

Un grup de cadre didactice a sesizat Ziarul de Iași prin intermediul unei scrisori deschise, în care atrăgea atenţia asupra riscului pentru educaţia tinerilor studenţi din toamna acestui an, când Ionuţ Alexandru Toader, cu o experienţă de predare de numai trei ani, urmează să preia integral cursul „Drept civil. Parte generală. Persoanele”, care a fost predat în ultimii opt ani de lect.dr. Cristina Luiza Gavrilescu.

„Caracterul fundamental al cursului rezultă atât din importanţa materiei pentru formarea viitorului jurist, cât şi din faptul că la examenele de licenţă, precum şi la cele de admitere în profesiile juridice (magistratură, avocatură, notariat) se dau preponderent subiecte din această materie. Din punct de vedere ştiinţific domnul asistent Toader este imatur şi total nepregătit pentru a susţine un curs de o asemenea complexitate”, au precizat semnatarii scrisorii, anonimi, care s-au prezentat a fi cadre didactice de la Facultatea de Drept.

Conform Legii Educaţiei Naţionale, un asistent universitar nu poate să ţină un curs decât prin obţinerea unei delegări din partea conducerii facultăţii, la recomandarea facultăţii de care aparţine, şi validată de Senatul UAIC.

Ziarul de Iaşi a consultat mai mulţi specialişti în legislaţia din domeniul educaţiei şi cadre didactice de la facultate pentru a stabili cadrul legal prin care se poate face acest lucru.

„Dar astfel de solicitări se fac în momentul în care numărul de studenţi este foarte mare şi nu pot fi acoperite normele integral, de aceea mai există astfel de derogări. Nu cred că este acesta cazul la Facultate de Drept, deşi practica acolo este mai veche”, a explicat un prorector.

De altfel, din informaţii obţinute, aşa a ocupat şi prima dată postul respectiv lect.dr. Cristina Gavrilescu, în urmă cu opt ani, fiind asistent universitar şi primind o derogare pentru a susţine acest curs.

„Cursul este foarte important, examenul de admitere în profesie se concentrează pe el, are un rol formator, ar trebui să fie o personalitate de anvergură care să predea acest curs, cum ar fi domnul profesor Ciucă, dar nu avem un specialist în domeniu”, a explicat un cadru didactic.

Rectorul UAIC: Nu e un caz solitar

Rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a explicat că nu este o situaţie preferenţială, ci un obicei la nivelul Facultăţii, iar cursul i-a fost luat Cristinei Gavrilescu la cerere, nu ca să fie oferit „pe tavă” fiului rectorului.

„Numeroşi asistenţi universitari au primit delegaţie de predare la Facultatea de Drept, după câţiva ani de activitate. Doamna Gavrilescu, asistent universitar fiind, a suplinit cursul de drept civil începând cu anul universitar 2016-2017. În perspectiva promovării pe funcţia de conferenţiar, domnia sa i-a solicitat directorului de departament configurarea unui post didactic privind insolvenţa, în acord cu profilul profesional. Alexandru Toader are o vechime de nouă ani în învăţământul universitar, pe materia dreptului civil, dintre care ultimii trei ani la UAIC, şi nouă ani de activitate în funcţia de notar public”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Şi decanul Facultăţii de Drept, Ioana Costea, a întocmit un punct de vedere cu privire la acest subiect. 

Decanul confirmă faptul că respectivul curs de drept civil este într-o normă vacantă de lector, că a fost ocupat prin suplinire, iar că persoana care l-a susţinut vrea să se specializeze pentru a pregăti o eventuală promovare pe postul de conferenţiar.

„În baza acestor date, la nivelul facultăţii se lucrează la scenariul în care activităţile didactice din norma în cauză să fie preluate de domnul asistent Toader în regim de plata cu ora. Sperând că aceste lămuriri vor linişti colegii preocupaţi de destinul facultăţii, nu pot decât să îi/vă sigur că soluţiile propuse la nivelul conducerii executive a facultăţii sunt oportune, legale şi atent gândite pentru a crea un mediu de dezvoltare profesională constructiv pentru întreg corpul profesoral. Intervenţii externe zvonistice nu pot tinde decât la a dăuna facultăţii”, a scris Ioana Costea.

Au rămas fără comentarii acuzele din scrisoarea deschisă, care descriu o atmosferă „de teroare” în facultate, implementată de scurt timp, de când aceasta a devenit decan.

„Din păcate suntem obligaţi să ne păstrăm anonimatul. Teroarea întreţinută în prezent în Facultatea de Drept de cuplul Tudorel Toader – Ioana Costea întrece orice închipuire. Sperăm că vom fi înteleşi deoarece ceea ce se întamplă acum dnei profesor Cristina Gavrilescu se poate întâmpla mâine cu oricare dintre noi”, se menţionează în textul scrisorii deschise.

Decanul Costea a mai declarat: „Cred că textul, în eventualitatea în care există, nu este scris de un coleg din facultate, având în vedere că acesta conţine greşeli de scriere şi greşeli gramaticale“, conform celor de la Ziarul de Iași.