Doi foști premieri ai României au comentat scandalul în care a fost implicat premierul Florin Cîțu, referitor la folosirea siglei Guvernului pentru luptele interne din interiorul Partidului Național Liberal. Atât Victor Ponta, cât și Adrian Năstase, susțin că premierul Florin Cîțu nu a reacționat deloc bine, chiar dacă gafele într-un aparat guveramental au loc frecvent. Mioara Costin, cea care apare drept autor al acestui document, a demisionat în urma acestui scandal.


„Când ești Prim-ministru și președinte de partid (Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta), dar și ministru și lider politic, sigur că activitatea se intersectează și există confuzii. Ține însă de experiența și discernămantul (atât al premierului, cât și al colaboratorilor săi) să nu încurce „borcanele” și să nu comită gafe de genul celei care face subiectul întrebării dvs.

În primul rând eu sunt de părere că absolut toți liderii politici (sau colaboratorii acestora) comit greșeli și gafe − diferența se face în modul în care fiecare reacționează atunci când aceste greșeli devin publice și provoacă dezbateri. Cred că reacția domnului Cîțu este departe de a fi cea mai inspirată.

Ce s-ar fi întâmplat dacă în perioada în care eram premier apărea public un asemenea document cu antetul Guvernului și semnătura persoanei angajate la Guvern pentru relația cu presa (în cazul meu acea persoana a fost, timp de patru ani, doamna Anca Alexandrescu)? Cu siguranță că postul Realitatea TV ar fi facut o campanie media cerând demisia și a persoanei în cauză (doamna Alexandrescu) și că liderii PNL ar fi participat în fiecare seară la emisiunile dedicate acestei dezbateri cerând demisia Guvernului și o ancheta a DNA. Din fericire nu a fost cazul”, a spus Victor Ponta.

Adrian Năstase: „Premierul este într-o situație delicată, vulnerabilă, și în plus el nu a știut să comunice într-un mod corect”

Avem la PNL un președinte și un candidat de președinte. Pe de altă parte, candidatul de președinte fiind premier, el încearcă să-și maximizeze șansele folosind aparatul Guvernului.

În cazul meu lucrurile nu erau atât de complicate, pentru că eram și președinte al partidului și premier. De aceea nu aveam probleme de acest gen, dar privind acum la ceea ce se întâmplă și la ce s-a întâmplat, inclusiv în alte cazuri și mă gândesc la Liviu Dragnea, care era într-o situație oarecum inversă; în sensul că era președinte de partid fără să fie prim-ministru… Îmi aduc aminte de chestiunile legate de condamnarea lui pentru numirea și folosirea unor eventuale secretare din cadrul Guvernului la partid.

Este clar că această diviziune între partid și Guvern trebuie să fie respectată, iar utilizarea resurselor de la Guvern nu este doar incorectă în competiția din interiorul PNL, dar este și nelegală, în condițiile în care, așa cum s-a văzut și în jurisprudența franceză și în alte situații, este absolut anormal să folosești acest cadru guvernamental pentru acțiuni de partid.

Este evident că premierul este într-o situație delicată, vulnerabilă, și în plus el nu a știut, după părerea mea, să comunice într-un mod corect, asumând această poveste și încercând totuși să tempereze presiunea care a existat și va continua să existe, formând o mare problemă în interiorul partidului dar și cu celelalte partide, cele de opoziție în special”, a precizat Adrian Năstase.

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri dacă a verificat dacă este documentul de la Guvern cu punctajul privind campania internă din PNL, că nu poate comenta decât pe baza unor documente oficiale. Prim-ministrul a mai spus că nu poate comenta documente editabile care apar în presă, chestionat despre semnătura electronică a Miorei Costin, consilier de stat, care apare pe documentul respectiv, iar în Guvern nu există semnături electronice pe documente.