Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietar, printre altele, al companiei Romstrade, abonată la contracte bănoase cu statul, nu ar fi putut delapida sume importante de bani fără un ajutor substanțial de la bănci. Acestea au închis ochii la o serie de nereguli în actele aduse de afacerist la bancă, dar și la destinația sumelor pe care le împrumuta.
Motivarea Curţii de Apel Bucureşti, care l-a condamnat pe Nelu Iordache, patronul Romstrade, la 11 ani şi 9 luni de închisoare pentru delapidarea fondurilor destinate realizării autostrăzii Nădlac-Arad scoate la iveală faptul că omul de afaceri a stabilit încă de la început că banii destinaţi lucrării vor fi folosiţi în alt scop
„Instanţa a constatat că, din modul coerent şi structurat în care a acționat, rezultă că, în hotărârea sa infracţională de a obţine banii din finanţarea proiectului şi de a-i utiliza în alte scopuri decât pentru proiectarea şi executarea autostrăzii, (Nelu Iordache – n.r.) a stabilit, încă de la început, că se va folosi de înscrisuri sub semnătură privată falsificate, ca unică modalitate de a putea transfera banii prin conturile bancare, cu care să efectueze o serie de alte plăţi, fără legătură cu proiectul, ori pe care să-i retragă, în numerar”, se arată în sentinţă.
Un alt aspect important semnalat de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti se referă la faptul că infracţiunile comise de Iordache nu ar fi fost posibile fără ajutorul unor bănci comerciale. Doar că, dacă procurorii nu au anchetat unităţile respective, judecătorii nu le-au pedepsit.
„Este cert că activitatea infracțională a inculpatului nu se putea desfășura fără suportul băncilor, care nu i-au solicitat documentele necesare, al angajaților servili ai societății comerciale pe care o administra, care au invocat teama de a nu-și pierde locul de muncă ori privilegiile, precum și al societăților comerciale, unele aflate doar în relații contractuale cu societățile comerciale controlate de inculpat.
Curtea mai observă că instituțiile bancare au acceptat, pentru retragerile din conturile bancare ori pentru retragerile în numerar, documentație justificativă insuficientă și improprie, iar persoana vătămată beneficiar al lucrării a avut un comportament nu tocmai riguros și tolerant față de modul în care erau executate obligațiile contractuale, în parametrii impuși, astfel că, profitând inclusiv de această atitudine a instituțiilor, inculpatul și-a putut desfășura, în mod nestingherit, activitatea infracțională. Cu toate acestea, instanța de judecată nu a fost învestită cu actele de complicitate, care i-au facilitat inculpatului traseul infracțional fulminant şi de lungă durată”, mai spun magistraţii.
Săptămâna trecută, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare pentru că a fraudat fondurile europene care trebuiau folosite la construirea autostrăzii Nădlac-Arad, lotul Nădlac-Pecica
Be the first to write a comment.