Acuzat de unii bucureşteni că a lăsat parcurile Capitalei în paragină, sufocate de buruieni şi de mizerie şi străzile pline de gropi, primarul Nicuşor Dan a explicat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a preluat Primăria cu datorii de trei miliarde de lei, motiv pentru care a fost nevoie să se taie din unele cheltuieli.
De asemenea, primarul a transmis că problema parcurilor se va rezolva în curând, şi la fel şi dezinsecţia şi deratizarea, operaţiuni ce vor avea loc imediat după oprirea ploilor.
„În primul rând, vreau să răspund direct unor probleme semnalate de mai mulţi bucureşteni: avem întârzieri în ceea ce priveşte amenajarea parcurilor, sunt gropi în Bucureşti şi avem întârzieri în ceea ce înseamnă dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie.
Nu este un mandat obişnuit, cel pe care l-am preluat: am preluat mandatul cu datorii curente de 3 miliarde de lei, cât ar fi metroul din Drumul Taberei, ca reper de mărime – ceea ce înseamnă că aveam obligaţia să plătim banii aceştia pe loc, atunci, cei 3 miliarde de lei. Am încercat să eşalonăm, am avut conturi poprite, am avut investiţiile oprite. Nu a fost un mandat oarecare.
În consecinţă, pentru a ne respecta obligaţiile şi a dovedi pe piaţă că suntem serioşi, am fost obligaţi să tăiem costuri şi acolo unde am fi vrut şi acolo unde nu am fi vrut. Aceasta a fost situaţia la parcuri şi la străzi. Banii pe care nu i-am avut în martie îi avem însă acum şi o să vă spun cum o să decurgă lucrurile în viitor”, a declarat Nicuşor Dan.
Primarul a mai explicat că un alt motiv pentru care au fost tăiate nişte operaţiuni a constat în faptul că acestea erau „total neprofitabile economic, total dezechilibrate faţă de piaţă”. Mai exact, potrivit primarului, compania municipală de Parcuri şi Grădini înfiinţată pe vremea Gabrielei Firea.
Nicuşor Dan a dat şi o serie de exemple, respectiv:
„Pe zona de parcuri, ALPAB are contract de delegare cu acea companie municipală de parcuri şi o să vă dau nişte exemple:
- Cosire mecanică a gazonului: 1 leu pe mp, când preţul pieţei e 23 de bani pe mp, aşadar de 4 ori mai mult.
- Cât costă să demontezi şi să montezi o şipcă ruptă dintr-o bancă: 200 de lei să o demontezi, 200 de lei să o montezi.
- Să goleşti un coş de gunoi: 4 lei
Lucrurile astea nu puteau şi nu pot funcţiona mai departe în acest mod şi o să vedeţi în continuare o activitate de corelare a tarifelor şi, bineînţeles, continuăm operaţiunea de închidere a companiilor şi de a merge către piaţă şi către preţuri corecte.
Operaţiunea de cosire a ierbii din parcuri a început, estimez că undeva în 2 săptămâni o să fim gata în parcuri, apoi urmează şi spaţiile publice”, a menţionat Nicuşor Dan.
Nu în ultimul rând, primarul a mai transmis că, pentru repararea gropilor din asfaltat, s-a alocat o sumă consistentă în buget şi că imediat ce contractul va fi semnat şi vremea o va permite, se va trece la acţiune.
„Undeva în 2 luni eu estimez că o să fim bine cu străzile, cu remedierea gropilor din asfalt.
În ceea ce priveşte dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie – DDD, adică ţânţari, căpuşe şi şobolani, în ultima şedinţă am aprobat planul de acţiune, avem pregătite utilajele, imediat ce vremea ne permite stropim – nu când plouă, pentru că ar fi inutil”, a mai adăugat primarul Capitalei.
Be the first to write a comment.