Trecerea primarului USR de la Breaza la PNL, Bogdan-Cristian Novac, a scos în evidență și modul cum funcționează caracatița afacerilor derulate în județul Prahova de către fostul președinte de consiliu județean, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro.
Baronul PNL de Prahova Iulian Dumitrescu vrea să candideze pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova, dar încă este sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro și totodată are sechestru pe avere. Ca atare, Iulian Dumitrescu și echipa sa de susținători a trecut la racolare de primari PSD sau USR. Ultima achiziției a liberalilor prahoveni este edilul USR al orașului Breaza, Bogdan Novac, fiul fostului ministru PSD al Transporturilor, Aurel Novac. Numai că acest transfer scoate la lumină una dintre modalitățile prin care oamenii baronului Iulian Dumitrescu s-au abonat la banii publici prin „activități de consultanță pentru afaceri și mangement”.

Ciprian Chițoi, „săgeta” lui Iulian Dumitrescu de la Breaza
Un avertizor de integritate a sesizat recent mai multe instituții ale statului despre modul de operare a doi dintre apropiații baronului galben de Prahova. Este vorba de fostul consilier PNL din Breaza, Ciprian Chițoi, și Alice-Florentina Tudorache, fostă directoare economică a Primăriei Câmpina pe vremea primarul liberal Horia Tiseanu. Practic, aceștia sunt două dintre „săgețile” lui Iulian Dumitrescu prin intermediul cărora a derulat o mulțime de afaceri în Prahova și nu numai.
Fostul consilier PNL de Breaza, Ciprian Chițoi, este omul de afaceri care l-a ajutat și susținut pe Bogdan Novac să devină primar USR al acestei stațiuni. El este acționar și administrator la vreo opt firme, fiind considerat omul lui Iulian Dumitrescu, fapt pentru care a primit numeroase contracte de la Consiliul Județean Prahova.
„Ca urmare a relației foarte bune cu Iulian Dumitrescu, Ciprian Chițoi a beneficiat de numeroase lucrări la autostrada București-Ploiești, la sensul giratoriu de la Cornu și multe alte lucrări în Prahova. El este în relații de afaceri cu Robert Gabriel Enache, prietenul și consilierul din umbră al lui Bogdan Novac, dar și cu Mihai Scemtovici. Practic, Ciprian Chițoi, fiind un afacerist susținut de Iulian Dumitrescu, este cel care l-a convins pe Bogdan Novac să treacă de la USR la PNL”, semnalează avertizorul de integritate, prezentând totodată și sistemul relațional și de firme în care este implicat fostul consilier PNL din Breaza (vezi documentele în facsimil).

Dar, potrivit documentelor oficiale, Ciprian Chițoi este mic copil în afaceri pe lângă cealaltă „săgeată” a lui Iulian Dumitrescu. Este vorba de Alice-Florentina Tudorache, fosta directoare economică a Primăriei Câmpina pe vremea edilului liberal Horia Tiseanu.

Alice Tudorache, 62 de contracte, prin încredințare directă, în valoare totală de 1.700.000 de euro, în doar șase luni
Avertizorul de integritate a semnalat faptul că, la scurt timp după ce Iulian Dumitrescu a ajuns președinte al CJ Prahova, în septembrie 2020, afacerile celor trei firme deținute de Alice Tudorache, cu sediul social în București-Wise Alternative SRL, Panoramic Concept Cons SRL și Finance Public Consulting SRL, au explodat. În perioada octombrie 2022-aprilie 2023, protejata baronului Dumitrescu a primit, atenție, în doar șase luni de zile, 62 de contracte prin încredințare directă, în valoare totală de 8.478.495,17 de lei, adică circa 1.700.000 de euro.
Prin intermediul firmei Wise Alternative SRL, unde este unic acționar, Alice-Florentina Tudorache a obținut 4 contracte de consultanță, prin încredințare directă, de la CJ Prahova, în valoare totală de 649.520 de lei, adică circa 133.000 de euro. Tot prin intermediul aceleiași firme, protejata lui Iulian Dumitrescu a mai obținut alte 13 contracte, prin încredințare directă, cu șapte primării din Prahova, în valoare totală de 2.215.000 de lei, adică vreo 425.000 de euro:
1. Primăria Bușteni-primar PNL- Mircea Corbu-un contract în valoare de 195.000 de lei;
2. Primăria Bălțești-primar PNL Radu Ion-un contract în valoare de 135.000 de lei;
3. Primăria Provița de Sus- primar PNL- Ovidiu Movileanu, două contracte în valoare de 270.000 de lei;
4. Primăria Comarnic-primar PSD- Sorin Popa, trei contracte în valoare de 575.000 de lei;
5. Primăria Cornu-primar PSD- Cornel Nanu, un contract în valoare de 250.000 de lei;
6. Primăria Breaza-primar USR-Bogdan Novac, un contract în valoare de 250.000 de lei;
7. Primăria Băicoi- primar PPUSL- Marius Constantin, patru contracte în valoare de 540.000 de lei.
Mai trebuie preicizat că, între timp, edilul de la Provița de Sus, Ovidiu Movileanu, a trecut la PSD, iar primarul de la Bălțești, Ion Radu, este în prezent arestat la domiciliu fiind acuzat că, în ultimii şase ani a plătit aproape 2,5 milioane lei din bugetul local, către firme pe care le administra în fapt.
Printr-o altă firmă la care este asociat unic, Panoramic Concept Cons, Alice Tudorache a primit încă trei contracte de consultanță, prin atribuire directă, de la CJ Prahova, în valoare totală de 540.000 de lei. Practic, prin cele două firme, Alice Tudorache a beneficiat de 7 contracte de la Consiliulu Județean Prahova condus de Iulian Dumitrescu în valoare totală de 1.189.520 de lei, adică vreo 243.000 de euro.
Alice Tudorache, protejata lui Iulian Dumitrescu, abonament de consultanță în 11 județe
În aceeași perioadă octombrie 2022-aprilie 2023, Alice Tudorache, protejata lui Iulian Dumitrescu, a mai beneficiat de 30 de contracte de consultanță, tot prin încredințare directă, de la consilii județene și primării din 11 județe, în valoare totală de 3.803.555 de lei, adică vreo 776.000 de euro.
1. Dâmbovița- Găești-55.000 de lei;
2. Brașov-Cristian și Rupea-270.555 de lei;
3. București-Sector 5 și Institutul Oncologic-405.000 de lei;
4. Constanța-Hîrșova-163.000 de lei;
5. Vrancea-Spitalul Județean-150.000 de lei;
6. Giurgiu-Daia, Vânătorii Mici, Găujani și Adunații Copăceni-520.000 de lei;
7. Tulcea -Greci–40.000 de lei;
8. Gorj-Tismana–600.000 de lei;
9. Olt-Consiliul Județean–270.000 de lei;
10. Suceava-Putna–55.000 de lei;
11. Teleorman-Consiliu Județean, Frumoasa, Gratia, Salcia și Călmățiu de Sus–1.275.000 de lei.
Astfel, prin firmele celor două „săgeți” ale lui Iulian Dumitrescu s-au rulat foarte mulți bani publici din vreo 12 județe ale țării, cei mai mulți fiind direcționați din Prahova. Oare DNA va avea ceva de spus?
Be the first to write a comment.