Parchetul General a transmis joi, 13 mai, un comunicat de presă referitor la stadiul anchetei care vizează alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1. După ce au apărut informaţii pe surse în presă că Daniel Tudorache, candidatul PSD, ar fi obţinut de fapt mai multe voturi decât Clotilde Armand, comunicatul PÎCCJ precizează că din anchetă nu se poate formula deocamdatată o concluzie în acest sens.
Partea şi mai interesantă referitoare la comunicatul PÎCCJ ar putea fi tocmai ce a fost omis intenţionat. Potrivit unor surse judiciare, comunicatul pus la dispoziţie de SIIJ ar fi fost mult mai stufos, cu informaţii mai detaliate. Conducerea Parchetului General a ales însă să transmită doar câteva detalii din anchetă, în principal să infirme faptul că Tudorache ar fi fost adevăratul câştigător.
Situaţia nu este una fără precedent. În februarie 2019, SIIJ a transmis un comunicat despre inculparea Laurei Codruţa Kovesi, însă procurorul general de la acea dată, Augustin Lazăr, a cenzurat masiv conţinutul comunicatului.
Parchetul General a anunţat joi că, din verificările efectuate, nu s-a putut stabili o diferenţă de voturi exprimate pentru cei doi candidaţi la alegerile locale din Sectorul 1, Clotilde Armand şi Dan Tudorache, deoarece finalizarea cercetărilor în acest caz a fost amânată până la începutul lunii august. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Poliţia Capitalei nu a reuşit să termine de numărat voturile exprimate la alegerile locale din Sectorul 1, aşa cum a dispus procurorul de caz de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, astfel încât nu s-a putut stabili o diferenţă între voturile pentru cei doi candidaţi.
Comunicatul integral:
„Având în vedere numeroasele solicitări ale jurnaliștilor, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:
În cauza privind alegerile locale din Sectorul 1 București, aflată în instrumentarea Secției pentru infracțiunilor din justiție, activitățile dispuse de procurorul de caz prin ordonanța din data de 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București solicitând motivat prelungirea termenului stabilit pentru aducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor fixate.
Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021.
Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror.
Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019.”
Be the first to write a comment.