Președintele Klaus Iohannis a fost întotdeauna înconjurat de rude, prieteni, oameni de afaceri, cei mai mulți dintre ei, sași. Unii sunt membri în Forumul Democrat al Germanilor din România, alții, membri PNL.
Unul dintre cei mai vechi prieteni ai președintelui Iohannis este Stephan Braune. Supranumit în Sibiu și regele imobiliarelor pentru că ar deține multe terenuri și imobile, obținute în urma unor restituiri încă de pe vremea când Klaus Iohannis era primar al Sibiului. Legătura strânsă cu președintele țării i-a adus și porecla de „neamțul lui Iohannis”.
Un caz despre care presa a scris îndelung a fost afacerea „Curtea de Fier”. Pentru ca Braune să devină noul proprietar al imobilului din strada Avram Iancu nr. 1-3 (spațiu închiriat acum unui hypermarket), ar fi lucrat la turație maximă întregul aparat administrativ al Primăriei Sibiu.
În 24 de ore, în a treia zi de Crăciun din 2001, au fost întocmite – potrivit investigației publicată pe blogul lui Octav Pelin – procura din partea proprietarului de drept, Forek Gertrud Therese, întocmită în Germania, traducerea acesteia în România, scoaterea imobilului din Cartea Funciară, contractul de vânzare-cumpărare și intabularea noii proprietăţi. În timp ce erau realizate toate acestea, Stephan Braune s-ar fi aflat în Germania. Când a revenit, pe 28 decembrie totul era pus la punct. De menționat că la acea vreme, Braune era cetățean român de numai două luni.
Și o grădiniţă din strada Cristian ar fi fost retrocedată în aceiași termeni, proprietar devenind tot Stephan Braune. Ambele cazuri au făcut multă vâlvă la vremea respectivă și chiar dacă s-a lăsat și cu plângeri penale, nu a fost găsit niciun vinovat. Cazurile au fost, pur și simplu, îngropate.
Important de menționat este și faptul că actele acestor retrocedări controversate au fost întocmite la acea vreme de Gabriel Bucșa, notarul despre care au curs râuri de cerneală. Vorbim aici despre același notar care a întocmit și actele de adopție a copiilor de către o familie de canadieni, în celebrul caz gestionat de familia Iohannis.
În calitate de notar, Bucșa a legalizat documentele privind înstrăinarea copiilor orfani din Rășinari, județul Sibiu, un caz extrem de controversat despre care presa a scris ani la rând, aducând acuzații legate de traficul de copii. O anchetă de presă care îi incriminează pe soții Iohannis a fost publicată și semnată de Dan Tăpălagă, în ziarul Ziua de Cluj, în 1997.
Același notar Bucșa a legalizat actele de retrocedare ilegală a altor două imobile din strada Nicolae Bălcescu nr. 29 și Gheorghe Magheru nr. 35, ajunse în proprietatea familiei Iohannis. Case pe care, ulterior, soții Iohannis le-au pierdut în instanță.
De asemenea, ștampila notariatului condus de Bucșa ar apărea în mai toate procesele de retrocedare către FDGR (Forumul Democrat al din România) și Biserica Evanghelică, se arată într-un articol publicat în mai 2019 de către publicația Catavencii.
Andreas Huber este și un om de afaceri de succes și ar fi abonat – scrie presa – la contracte pe bani publici.
Alt personaj care îi stă alături președintelui nostru este Andreas Huber. El este finul soților Iohannis care ocupă funcția de consul onorific al Austriei la Sibiu și este unul dintre cei mai vechi lideri locali ai Forumului Democrat al Germanilor din România.
Prin intermediul firmei Events for Tourism, finul lui Iohannis organizează, în fiecare an, Târgul de Crăciun. Fără licitație, doar prin încredințare directă, scrie Octav Pelin pe blogul său.
De asemenea, prin aceeași firmă, Huber, tot pe bani publici, pune în scenă o serie de programe culturale, cum ar fi Cibin Fest – un festival de bere. Presa a scris de-a lungul timpului și despre relația specială pe care Huber, finul lui Iohannis, o are cu Gerald Schweighofer, managerul controversatei companii austriece învinuită de implicarea în jaful din pădurile românești, se arată în investigația publicată de Octav Pelin.
Vorbim acum despre un alt personaj important în Sibiu și care, de asemenea, face parte din cercul președintelui Klaus Iohannis.
Werner Keul, vicepreședinte al Fotbal Club Sibiu. Recent, acesta a fost văzut alături de președintele Iohannis la Pianul de Jos, acolo unde Keul a amenajat primul teren de golf din România, unde și Klaus Iohannis obișnuiește să joace.
Nu a fost prima dată când președintele i-a fost alături lui Keul. Cei doi s-au întâlnit și la inaugurarea clubului de golf de la Ciugud, în octombrie 2017. Clubul aparține omului de afaceri Ioan Popa, de la Transavia. Construcția a fost realizată de firma lui Werner Keul.
Despre Keul, jurnaliștii sibieni au scris că ar fi fost poarta de deschidere a afacerilor în Sibiu, încă de pe vremea când Iohannis era primar.
Un alt personaj pe lista apropiaților președintelui este Michael Schmidt, unul dintre cei mai vechi prieteni ai cuplului prezidențial. De altfel, împreună cu sotia lui, au fost singurii care i-au fost alături lui Iohannis în Germania la ceremonia din orașul Aachen la care președintele a primit premiul „Carol cel Mare”.
Omul de afaceri Michael Schmidt, cetățean german, este patronul firmei Automobile Bavaria care a pus la dispoziţia Primăriei din Sibiu numeroase limuzine BMW în scopul folosirii exclusive de către Klaus Iohannis, încă din 2007. Schmidt este căsătorit cu Veronica, sora lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru din Moldova.
Din cercul de prieteni ai președintelui face parte și Jürgen Porr. Este un alt fin al familiei prezidențiale și medicul de casă al lui Iohannis. Jürgen Porr este președintele Forumului Democrat German din România, iar în anul 2013 a fost declarat incompatibil de ANI, când ocupa simultan funcția de șef al clinicii interne de la Spitalul Clinic Județean Sibiu, cea de administrator al unei societăți comerciale și pe aceea de președinte al FDGR Sibiu.
În timp, a scăpat de orice fel de acuzație. Porr a devenit directorul medical la centrul Polisano, după ce, Ilie Vonica, cel care a creat policlinica, s-a sinucis după ce procurorii îl puseseră sub acuzare pentru fapte de corupție. Ilie Vonica făcea și el parte din grupul de prietenii lui Klaus Iohannis.
Marius Vecerdea este un alt fin al cuplului prezidențial și antrenorul personal de tenis al soților Iohannis. Vecerda a candidat fără succes pentru funcția de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, pierzând în fața lui Ion Țiriac. Vecerdea a contestat alegerea lui Ion Țiriac și a deschis mai multe procese împotriva Federaţiei Române de Tenis. Din cauza problemelor juridice create de el Federaţia Română de Tenis, nu a primit finanţare de la bugetul de stat în anii 2018, 2019 şi 2020.
Be the first to write a comment.