Fostul președinte, europarlamentarul Traian Băsescu susține că mărirea salariilor și a pensiilor ar fi o prostie, generând inflație. El spune că a venit timpul ca investiția să se facă în calitatea vieții.  

„Avem foarte multe de făcut pentru propria noastră dezvoltare, pentru creșterea calității vieții românilor” a spus Traian Băsescu la DCNews. „Este timpul să investim bani în creșterea calității vieții. A-i mări salariul sau a-i dubla pensia e o prostie. Acest avantaj se macină în câteva luni prin inflație, iar calitatea vieții rămâne aceeași” a afirmat fostul președinte.

Investiții care „mor” după 6-8 luni

Liderul PMP a avertizat că banii nu trebuie duși în măsuri de „dublare a ajutoarelor sociale, de dublare a pensiilor, de dublare a indemnizațiilor pentru creșterea copilului, astea sunt investiții care-și sfârșesc efectul în 6-8 luni, ori dezvoltarea țării are efecte pe termen lung”.

Acum, în campania electorală au apărut și programele principalelor partide. La loc de vază găsim creșterea pensiilor,  care ține de un impact bugetar consistent.

Bazându-ne pe promisiunile electorale , PNL anunță o creștere de 26,7% a punctului de pensie până în 2024, în timp ce PSD vorbește, pentru aceași perioadă de o creștere de 62%.

PNL spune că va majora punctul de pensie până în 2024 cu 46%, dar a luat în calcul cifra de dinainte de ultima majorare, cea din septembrie. Adică în 2024 punctul de pensie va ajunge la 1.840 lei (conform datelor din tabelul lor). Cu alte cuvinte, față de cifra actuală, punctul de pensie va crește cu 26,7%, de fapt. În 2021 punctul de pensie va ajunge la 1.559 sub conducerea PNL, adică va crește cu 8,11%.

PSD se laudă cu o creștere de 32% a punctului de pensie, dar se raportează la o cifră care nu e în vigoare: 1.775 lei. Probabil așteaptă decizia CCR. În 2024, PSD vrea ca punctul de pensie să ajungă la 2.340 lei, adică să fie mai mare cu 62%, față de cel aflat în vigoare acum (1.442 lei).

Promisiuni găsim evident și în privinta dublării ajutoarelor sociale, a alocațiilor pentru creșterea copilului , dar care privind modul în care „duduie” economia românească nu pot fi privite decât ca simple scheme, frumos colorate, de campanie electorală.