Cel mai probabil după data de 15 mai, când se iese din starea de urgență, România nu va renunța total la restricții. Este probabil ca președintele Ioghannis să anunțe păstrarea unei stări execepţionale, mai puţin restrictivă decât cea actuală, starea de alertă. Iohannis a anunțat chiar marți, la începutul conferinței de presă: „Va fi obligatorie purtarea măștilor după 15 mai”
Premierul și ministrul Sănătății au dat deja indicii cu privire la obligațiile care vor rămâne în vigoare după 15 mai, iar una dintre cele mai vehiculate este aceea de purtare obligatorie a măștii de protecție. Nu a fost anunțat încă cuantumul amenzilor care vor intra în vigoare, dar România s-a remarcat în Europa prin nivelul ridicat al amenzilor, comparativ cu puterea de cumpărare și nivelul de venituri.
În județele unde masca de protecție a devenit obligatorie de ceva timp, vedem amenzi și sancțiuni instituite de autoritățile locale. De exemplu, în Timișoara, cetățenii care sunt prinși fără mască de protecție sunt amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
În Timișoara masca de protecție a devenit obligatorie din data de , iar cetățenii care nu respectă această regulă sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, conform Legii 61/1991, a declarat primarul Timișoarei.
Masca de protecție este deja obligatorie în județele Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Bacău şi Suceava.
Guvernul va institui stare de alertă, o reglementare necesară pentru ca autorităţile să poată menţine unele interdicţii sau reguli de conduită socială, precum distanţarea socială, sau obligativitatea purtării măştii de protecţie.
Poliția nu se încurcă la dat amenzi
Poliția Română a anunțat marți, într-un comunicat, că a dat 3.789 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea / libera circulație în cursul zilei de luni, 27 aprilie, ceea ce înseamnă o sancțiune la fiecare 22.8 secunde.
„În misiunile lor, polițiștii au fost sprijiniți de peste 3.700 de polițiști locali, alăturându-se, în activitățile în sistem integrant, jandarmi și efective ale M.Ap.N. În ultimele 24 de ore, polițiștii au verificat 30.946 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. 323 de autovehicule (cu 1.001 persoane) au fost preluate, din zonele de frontieră. De asemenea, în cursul zilei de ieri, în urma verificărilor în teren, au fost aplicate 3.789 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație, în valoare de 7.271.781 de lei”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al Poliției.
Totodată, anunță reprezentanții instituției, în ultimele 24 de ore polițiștii au verificat aproape 31.000 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse și au intervenit la peste 2.600 de evenimente. Tot în cursul zilei de luni, 27 aprilie, polițiștii au realizat 2.646 de intervenții la evenimente, dintre care 2.183 au fost sesizate de cetățeni prin Apelul Unic de Urgență 112, fiind organizate 278 de acțiuni.
Be the first to write a comment.