Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția asupra faptului că e nevoie de purtarea măștii și în aer liber în situația în care oamenii se apropie unii de alții la mai puțin de un metru și jumătate. 

Rafila a comentat imaginile de la mare și de pe Valea Prahovei în care s-au observat grămezi de oameni aflați în concediu, în ciuda pericolului coronavirusului. Reprezentantul României la OMS spune că în zonele turistice aglomerate oamenii ar trebui să poarte măști chiar și în aer liber.

În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație pulic, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: O atitudine mai fermă din partea autorităților, care să împiedice aglomerațiile mari de oameni, se poate lua

Medicul spune că există posibilitatea unei atitudini mai ferme a autorităților în ceea ce privește aglomerațiile de oameni care pleacă în concediu.

„Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca. O atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600… Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive, dar dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, adeclarat profesorul Rafila la Digi24.