Pe data de 26 februarie a fost convocată o ședință a Consiliului General al Municipiului București, pe ordinea de zi fiind inclusă propunerea lui Nicușor Dan de a fi suspendate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) din 5 sectoare ale Capitalei. În urma acestei ședințe, un consilier general PSD s-a infectat cu noul coronavirus, iar împotriva Primarului General al Capitalei sunt formulate, acum, plângeri penale pentru ”abuz în serviciu” și ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

Ședința CGMB a fost una tensionată. În scenariu au intervenit nu numai oameni politici, ci și arhitecți, economiști, oameni de afaceri și avocați, aceștia transmițând că această suspendare a PUZ-urilor de sector – indiferent de intervalul de timp – va atrage efecte negative grave din punct de vedere social și economic, prejudiciul fiind uriaș.

Numai că discuția prelungită despre PUZ-uri a fost doar o parte a întregii ecuații complicate, fiindcă Nicușor Dan este acuzat că nu a luat măsurile necesare pentru ca riscul infectării cu noul coronavirus să fie minimalizat, ba chiar din contră.

Va prezentam plângerea penală care este depusă împotriva lui Nicușor Dan – începând chiar de ieri – de consilierii generali PSD în Primăria Capitalei, după ce unul dintre colegii lor s-a infectat cu noul coronavirus în timpul controversatei ședințe.

Marius Pavel, consilier general PSD la Primăria Capitalei, primul semnal de alarmă

Cel care a tras primul semnal de alarmă referitor la riscul de infecție cu noul coronavirus în timpul ședinței CGMB a fost consilierul general PSD Marius Pavel.

Acesta a dezvăluit că Nicușor Dan a apelat la toate mijloacele pentru a avea câștig de cauză, iar una dintre măsuri a fost aceea de a nu permite accesul consilierilor generali în sala de ședințe, cu toate că spațiul ar permite asta, în condițiile de siguranță impuse de măsurile restrictive luate din cauza pandemiei de coronavirus.

Nicușor Dan interzice, ilegal, accesul consilierilor generali în sala de ședințe, deși spațiul este mult mai mare și ne impune să stăm în săli mici, înguste. Ce dorește acum? Îmbolnăvirea tuturor consilierilor?”, s-a întrebat Marius Pavel.

Mai mult, a precizat Marius Pavel ”de la fața locului”, polițiștii ar fi primit ordine exprese din partea lui Nicușor Dan, păzind sala de ședințe pentru ca nu cumva să pătrundă cineva.

”În tot acest timp, polițiștii păzesc, la ordinele primarului, sala de ședințe pentru a nu intra nimeni. Este un abuz grav, Nicușor Dan nu are dreptul de a decide cum se desfășoară ședințele de consiliu, sala este a consilierilor”, a scris consilierul general Marius Pavel în mediul online.

Consilierul general PSD Vasile Petrariu, infectat cu noul coronavirus

Vasile Petrariu –  consilier PSD s-a infectat cu coronavirus, după ce a participat la ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București, acolo unde s-a votat propunerea lui Nicușor Dan de suspendare a PUZ-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

Ulterior, consilierii PSD au luat în calcul formularea unei plângeri penale împotriva Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

”Suntem contacți direcți și ne vom face testele PCR. Persoana infectată și-a făcut testul PCR în acest weekend. Am fost repartizați într-o sală de 20 de metri pătrați pentru 20 de persoane. Prin măsurile de protecție, pe care primarul spune că le întreprinde pentru lupta împotriva pandemiei, ar fi trebuit să aloce suficient spațiu pentru a se respecta distanța minimă de trei metri pătrați pentru fiecare persoană. Am discutat astăzi despre posibilitatea realizării unei plângeri penale împotriva Primarului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a declarat Nasi Calentaru, consilier general PSD în Primăria Capitalei.

Polițiști din cadrul Poliției Locale ”executau ordinele lui Nicușor Dan”

Va prezentam extrase din plângerea penală depusă împotriva lui Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, după ce consilierul general PSD Vasile Petrariu s-a infectat cu noul coronavirus în timpul ședinței CGMB, sursele noastre transmițând și că ”Direcția de Sănătate Publică, contactată de reprezentanții PSD, păstrează tăcerea în legătură cu ancheta epidemiologică desfășurată în acest caz”.

”DSP-ul nu ne răspunde la solicitarea privind comunicarea de măsuri legale legate de ancheta epidemiologică în cazul colegului nostru, Vasile Petrariu. S-au dat telefoane, s-au trimis e-mailuri. Niciun răspuns”, acuză consilierii generali ai PSD.

Așa cum precizam, Nicușor Dan nu este acuzat numai de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, ci și de ”abuz în serviciu”.

”În conformitate cu dispozițiile art. 288 Cod Procedură penală formulam prezenta PLÂNGERE PENALĂ împotriva domnului Nicuşor Daniel Dan, primar general al Municipiului Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prevăzută si pedepsită de dispozițiile art. 297 Cod Penal şi  zădărnicirea combaterii bolilor, fapta prevăzută si pedepsita de dispozițiile art. 352 Cod Penal”.

Consilierii generali PSD susțin că au fost informați că ședința CGMB va avea loc pe data de 26 februarie, ora 11.00, fiind adusă la cunoștință și modalitatea de desfășurare a acestei ședințe.

”În fapt, în data de 21.02.2021 ne-a fost transmisă, prin email dispoziția fără număra Primarului General al Municipiului București, identificată pe site-ul primărieicu nr. 169/19.02.2021, prin care se convoacăîn ședință ordinară Consiliul General alMunicipiului București pentru data de 26.02.2021, ora 11:00, la sediul autoritățiideliberative din municipiul București, însălile destinate grupurilor consilierilor generali, modalitatea de desfășurare fiind următoarea:

  • a) Pentru proiectele de hotărâriaflate pe ordinea de zi care nu necesita vot secret, votul se va realiza exclusiv prin mijloace electronice, fără participarea fizica a consilierilor generali în sala de ședință, prin intermediul platformei online de videoconferință WEBEX;
  • b) Pentru proiectele de hotărâriaflate pe ordinea de zi care necesitavot secret Secretarul general/Președintele de ședință văinvita în sala de ședință, în ordine alfabetica, cate 2 consilieri generali în vederea exercitării votului.

Totodată, prin adresa 1196/22.02.2021, s-a ordonat Poliției Locale a Municipiului București să interzică accesul consilierilor generali în cadrul salii de ședință a CGMB PE DURATA ȘEDINȚEI, impunând un acces limitat doar în momentul în care suntchemați”, se precizează în plângerea penală prezentată.

Consilierii generali PSD spun că i s-a transmis Primarului General al Municipiului București o notificare prin care se solicitaaccesul liber și neîngrădit în sala de ședință a tuturor consilierilor generali, pe toată duratadesfășurării ședinței de consiliu din data de 26.02.2021, însă, ”așa cum rezultă din adresa transmisă către Poliția Locală, se poate observa faptul că acesta a dat ordine ca subsemnații să nu avem acces în sala de ședințe.”

În concret, așa cum a procedat șipentru ședința extraordinară din 29.01.2021, în sala de ședințe a Consiliului General al Municipiului București a fost prezent Nicușor Dan, împreună cu Președintele de Ședință, Secretarul UnitățiiAdministrativ Teritoriale șiaparatul tehnic, refuzându-se accesul consilierilor generali sauoricărei alte persoane care dorea să participe la ședință de consiliu, în acest sens fiind utilizați polițiștidin cadrul Poliției Locale care executau ordinele domnului Nicușor Dan.

Extras din plângerea penală formulată împotriva lui Nicușor Dan

”Consilierii generali PSD au fost obligați să stea într-o cameră de 20 mp, timp de 12 ore”

Semnatarii acestor plângeri penale depuse împotriva Primarului General al Capitalei îl acuză pe acesta că nu a respectat dispozițiile legale referitoare la desfășurarea unor astfel de ședințe, cu toate că sala de ședințe a CGMB – având o suprafață de 500 mp – ar fi asigurat o suprafață de 4 mp/persoană.

Numai că reprezentanții PSD în Consiliu General au fost obligați să stea într-o cameră de doar 20 de metri pătrați, ”din ordinele domnului Nicușor Dan”.

”Precizăm faptul că sala de ședințe a Consiliului General al Municipiului București dispune de o suprafață de 500 mp, care permite accesul tuturor consilierilor generali (55 plus 5 persoane – aparat de specialitate) și, totodată, asigură păstrarea unei suprafețe de 4 mp/persoană pentru fiecare dintre participanții la ședință, în aceeași manieră desfășurându-se și ședințele din PARLAMENTUL ROMÂNIEI șiîn cadrul INTANȚELOR DE JUDECATĂ, înconformitate cu HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 3 din 12 ianuarie 2021, care statuează regula generală potrivit căreia: în cazul adunărilor publice este necesară menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Încălcând dispozițiile mai sus menționate șirefuzând accesul în sala consilierilor generali, Nicusor Dan în calitate de Primar General a trimis totodată în mod nelegal consilierii generali în sălile destinate grupurilor consilierilor generali, respectiv în camere de 20 mp, care nu asigurau nici măcar respectarea regulilor statuate prin lege, HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 3 din 12 ianuarie 2021 – ”distanța fizică de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană”, se mai menționează în această plângere penală depusă împotriva lui Nicușor Dan .

Consilierii generali PSD îl acuză pe Nicușor Dan că nu a respectat măsurile pentru prevenirea și combaterea bolilor, ceea ce a dus la infectarea cu noul coronavirus a unuia dintre colegii lor, toți ceilalți devenind ”contacți direcți”.

”Procedând în acesta manieră, ca urmare a ședinței de consiliu general din data de 26.02.2021, din ordinele domnului NICUȘOR DAN, care se regăsesc în cuprinsul convocatorului 169/19.02.2021, consilierii generali (PSD) au fost obligați să stea într-o cameră de 20 mp, timp de 12 ore, camerăcare nu respecta distanța minimăobligatorie stabilită prin lege, numitul Nicușor Dan nerespectând astfel măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, se arată în plângerea penală.

În urma ședinței de consiliu general din data de 26.02.2021, desfășurată în aceste condiții, un consilier general PSD a fost confirmat pozitiv cu virusul SARS COV 2, anunțând în acest sens Direcția de Sănătate Publică șinominalizând toți ceilalți consilieri PSD care au participat la ședințădrept contacți direcți.

”Primarul General alMunicipiului București nu poate să hotărascămodalitatea în care se vor desfășura ședințele de consiliu”

Consilierii generali PSD arată că încă din data de 28 ianuarie a fost trimisă o notificare prin care i s-a transmis lui Nicușor Dan că ”încalcă dispozițiile legale reglementate de Codul Administrativ privind caracterul public al ședințelor de consiliu local șiexercită în mod nelegal atribuțiile ce revin exclusiv Consiliului General al Municipiului București, solicitând de urgență să nu interzică accesul consilierilor generali în salade ședințe”.

Însă Primarul General al Capitalei ”a dat dispoziții Poliției Locale să interzică accesul în sala de ședințe a consilierilor generali și a oricărei persoane care dorea să participe laședință, obligând consilierii generali să stea înghesuiți într-o sală de 20 mp”.Asta în pofida faptului că Nicușor Dan nu are atribuții în acest sens.

”Instituția Primarului Municipiului București, astfel cum este aceastareglementată de Ordonanța Guvernului 57/2019 privind Codul Administrativ, nu are atribuții privind stabilirea modalității încare se pot desfășura ședințele Consiliului General al Municipiului București, acesta fiind atributul exclusiv al Consiliului General al Municipiului București, înconformitate cu dispozițiile art. 129 alin. 3 lit. a din actul normativ mai sus invocat.

Încercarea de a suprima atribuțiile ce îirevin Consiliului General al Municipiului București prin enumerarea în cuprinsul convocatorului a dispozițiilor art. 155 alin. 3 lit. b din Ordonanța Guvernului 57/2019, care fac referire la atribuțiile primarului privind pregătirea și desfășurarea în bune condiții a ședințelor consiliului, atribuțiicare vizează exclusiv norme de conduită șipregătire a ședințelor și nicidecum nu îioferă acestuia dreptul de a stabili modalitatea în care se vor desfășura aceste ședințe”, acuză consilierii generali PSD.

Este evident din analizadispozițiilor legale mai susenunțate că Primarul General alMunicipiului București nu poate înmod legal să hotărascămodalitatea în care se vor desfășura ședințele de consiliu, acesta fiind atributul exclusiv alConsiliului General al Municipiului București, iar Regulamentul de organizare și funcționare aprobat prin Hotărârea 52/2017 nu prevede modalitatea de desfășurare în 10 Săli de ședințăseparate (unde s-ar afla grupurile de consilieri) sau desfășurareaonline a ședințelor de consiliu.

Extras din plângerea penală formulată împotriva lui Nicușor Dan

”Au fost încălcate măsurile privitoare la prevenirea saucombaterea bolilor infectocontagioase”

Punctual, consilierii generali PSD prezintă argumentele care stau la baza plângerii penale formulate împotriva Primarului General al Capitalei, acesta fiind acuzat, în final, de ”abuz în serviciu” și ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

  • Numitul Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București –, emite un convocator pentru desfășurarea unei ședințe ordinare/ extraordinare a Consiliului General alMunicipiului București; 
  • Invocă în cuprinsul acestuia dispozițiile art. 155 alin. 3 lit. b Cod Administrativ privind pregătirea șidesfășurarea în bune condiții a ședințelor consiliului, atribuții care vizează exclusiv norme de conduităși pregătire a ședințelor, încercândastfel să își justifice acțiunilenelegale; 
  • Interzice în această modalitate accesul consilierilor generali în salade ședință, obligându-i totodată săstea într-o sala separată care nu respecta normele minime de distanțare impuse din cauzapandemiei de COVID-19; 
  • Ca urmare a desfășurării ședinței de consiliu din data de 26.02.2021, încamere care nu respectă distanțareaminimă prevezuta de lege, au fost încălcate măsurile privitoare laprevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, ducând lainfectarea unui consilier general șiindicarea drept contacti direcți a tuturor celorlalți consilieri care au fost obligați să stea în aceeașicameră.

Numitul Nicușor Dan, cu încălcarea dispozițiilor legale art. 155 și art. 129 din codul administrativ care reglementeazăîn mod restrictiv atribuțiile ce îirevin Primarului General alMunicipiului București, s-a substituit Consiliului General alMunicipiului București, preluândîn mod nelegal atribuțiile acestuia, stabilind modalitatea de organizare a ședințelor de consiliu care este atributul exclusiv alCGMB, interzicând astfel exercițiul autorității publice și accesul consilierilor generali în sala de ședințe.

Extras din plângerea penală formulată împotriva lui Nicușor Dan

”Procedând în aceasta manieră, făptuitorulNicușor Dan și-a arogat atribuțiile ce revin exclusiv Consiliului General al Municipiului București, încălcând dispozițiile legale privind caracterul public al ședințelor de judecată, împiedicând exercitarea autorității publice de către consilierii generali și nerespectand, totodată, măsurile privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, săvârșind astfel infracțiunea de abuz în serviciu șizădărnicirea combaterilor bolilor”, se precizează la finalul plângerii penale pe care consilierii generali PSD din Primăria Capitalei au depus-o împotriva lui Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei.