Parchetul General a finalizat ancheta care viza modul de intervenție a Poliției în cazul dublei crime de la Onești fără niciun vinovat, arată Libertatea.

Potrivit sursei citate, investigația procurorului Marius Iacob, care a durat doi ani, a concluzionat că Poliția Română nu era pregătită, la nivelul anului 2021, pentru o intervenție cu luări de ostatici, procedurile de intervenție fiind confuze și contradictorii și nimeni din Poliție nu a fost găsit vinovat pentru intervenția ratată de la Onești.

Libertatea arată că în cazul de la Onești au fost luate în calcul patru moduri de intervenție:

  • Intervenția exterioară prin dreptul balconului cu autoscara pompierilor; Posibilitatea intervenției trupelor speciale din cadrul SAS Bacău, prin coborârea de pe bloc, prin rapel; Intervenția prin utilizarea armei de foc cu lunetă aflată în dotarea trupelor SAS Bacău; Intervenția în forță prin spargerea ușii de acces cu ajutorul dispozitivului (berbec) din dotarea SAS Bacău.

În final, niciuna dintre opțiuni nu s-a concretizat. În cazul intervenției unui lunetist, s-a ajuns la concluzia că „pușca aflată în dotarea SAS nu era conformă, iar deținătorul de fapt al acesteia nu avea atestat de trăgător”.

Folosirea puștii cu lunetă din blocul de vizavi era riscantă pentru victimele ținute ostatice. Moroșan se mișca încontinuu, iar copacul din fața blocului optura din vizibilitate.

„Nici ipoteza în care trupele SIAS s-ar fi deplasat la Onești cu un elicopter și ar fi intervenit nu are susținere și nu este aptă să conducă la antrenarea răspunderii suspectului Scurtu Alexandru sau a altor persoane, având în vedere că această situație nu este reglementată de legislația primară, legiuitorul lăsând modalitatea de organizare la aprecierea forțelor care au intervenit la fața locului, ca urmare a propriei analize și ținând cont de anumiți factori”, se arată în ordonanța de clasare.