Liberalii se bat în aceste zile pe locurile eligibile de pe listele parlamentare, care, ca de obicei, odată la fiecare patru ani, reprezintă cel mai frumos vis al oricărui membru de partid. „Bătaia” se duce pentru accesul la bunăvoința președintelui PNL, Ludovic Orban, care, spun surse din partid, este cel care va decide cine intră și cine iese din Parlament, la alegerile din 6 decembrie.
Prioritari: apropiații săi, miniștrii și traseiștii
Atmosfera este tensionată în partid, mai ales în circumscripțiile în care PNL nu stă foarte bine, cum este, de exemplu, Capitala. La București, socotind după scorul de la locale, liberalii ar lua 3 posturi de senator și 5 de deputat. Pentru aceste opt poziții eligibile se poartă o luptă cruntă între șefii de organizații de sector, actualii parlamentari de București și „pilele” lui Ludovic Orban.
Asta cu atât mai mult cu cât trei poziții sunt deja blocate, una pentru Ludovic Orban însuși, care va deschide lista de București pentru Camera Deputaților, una pentru șefa PNL București, Violeta Alexandru, și una pentru ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care va fi cap de listă la Senat.
Un loc este securizat deja și pentru contestatul ministru al Educației, Monica Anisie, prietenă apropiată a lui Orban, care va fi plasată pe un loc eligibil la Senat, probabil pe al treilea. Surse din partid susțin că Orban a încercat să o mute pe Anisie pe o listă din provincie, dar a fost refuzat vehement, sub motiv că este unul dintre miniștrii cu cea mai mică cotă de popularitate și, scandalurile continue legate de gestionarea crizei Covid în școli fiind o vulnerabilitate în campania electorală.
Vor mai fi puși pe listă, pe locuri eligibile, șefii de la sectoare, Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe, și Cristian Băcanu, de la Sectorul 5, proaspăt înfrânt de Cristian Popescu Piedone la alegerile pentru primărie. Tot un loc eligibil câștigă și Antonel Tănase, bun și vechi prieten al premierului Orban, și Cristina Trăilă, actual deputat, fostă apropiată a Elenei Udrea, și al cărei fost soț, avocatul Doru Trăilă, a figurat ca angajator al lui Ludovic Orban în perioada în care acesta nu avea nicio funcție în stat.
Din actuala echipă de parlamentari de București dispar medicul Leon Dănăilă, dar și deputații Adriana Săftoiu și Ovidiu Raețchi, care s-au remarcat pe perioada mandatului prin luări de poziție liberale pe cele mai controversate subiecte, în opoziție față de conservatorismul conducerii partidului.
În schimb, un foarte vocal susținător al ultraconservatorismului și al apropierii de Biserică, deputatul Daniel Gheorghe, fiul primarului din Otopeni, va ocupa din nou prima poziție de pe lista pentru Camera Deputaților.
„Am hotărât, pe data de 20 octombrie, dată depunerii semnăturilor pentru susținerea candidaților Partidului Național Liberal în alegerile parlamentare și după depunerea semnăturilor la BEC, va urma pe 20 și 21 octombrie, după-amiază, depunerea listelor de candidați în fiecare circumscripție electorală”, a anunțat, luni, președintele PNL, Ludovic Orban, după ședința săptămânală a partidului.
El a precizat că „normal, președintele partidului candidează la București”, și a menționat că și apropiații săi, Ionel Dancă, actual șef al Cancelariei, a primit un post de parlamentar de Vrancea, unde candidează și ministrul Ion Ștefan, care tocmai a pierdut alegerile pentru primăria de la Focșani.
Orban a mai spus că miniștrii săi vor primi și posturi de parlamentar, dacă își doresc.
„Domnul Tătaru care este și președintele organizației județene Vaslui, și-a exprimat intenția de a candida. (…) Cu siguranță, orice ministru care dorește să candideze, mai ales după activitatea depusă, are o șansă reală de a se regăsi pe listă. (…) Ciucă, Aurescu și Boloș vă referiți. În măsura în care vor dori să candideze, eu îi voi susține”, a declarat Orban. De menționat că miniștrii Ciucă și Aurescu nu doresc să candideze la Parlament.
Acesta a precizat că și cei care au venit la PNL de la alte partide, se vor regăsi și ei pe lista pentru noul Parlament, drept mulțumire că au sprijinit partidul: ”Sunt pe liste. Să ne aducem aminte că Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Mircea Banias au venit într-un moment decisiv în care, fără nicio explicație, liderul Pro România a decis să nu sprijine Guvernul și voturilor lor au fost decisive într-un moment extrem de important pentru România având o contribuție extrem de importantă la învestirea Guvernului pe care îl conduc”.
Be the first to write a comment.