Cum a început povestea de succes și ce le-a transmis Bobby Păunescu celor care au contribuit la realizarea „Catedralei divertismentului din România”

Studiourile Buftea împlinesc, marți, 9 iunie, 69 de ani de la înființare. Povestea celebrului complex de la marginea Capitalei a început în 1951, când „demararea cinematografiei naţionale reclama, cu toată exigenţa construirea unui complex modern de producţie şi în acelaşi an Ministerul Artelor, anunţă tema de proiectare a viitorului studio”.

Studiourile Buftea

Astfel, un proiect, care fusese propus bulgarilor şi iugoslavilor, dar fără succes din lipsa posibilităţilor materiale, a fost adus la noi de Evgheni Lavrov, o somitate a cinematografiei sovietice şi încredinţat unui arhitect român, profesorul univ., Nicolae Lupu. Acesta avea sarcina de a pune în practică proiectul adaptat conform condiţiilor existente la noi în ţară la aceea vreme. S‑a început căutarea unui loc, ferit de zgomote produse de avioane, automobile etc, care să aibă pădure, luciu de apă, teren pentru construirea decorurilor etc, mai ales accesibilitate pentru actori şi echipele de filmare.

Desigur că locaţia trebuia să fie aproape de capitală dar cum Snagovul şi Băneasa nu corespundeau datorită apropierii de aeroport, proiectanţii s‑au orientat spre comuna Mogoşoaia. Aici însă, interzicerea tăierii unor copaci seculari, constituia un serios impediment. Deplasându‑se în continuare, delegaţia a ajuns la palatul Ştirbei, unde, după degustarea vinurilor din pivniţa prinţului, într‑o atmosferă de veselie şi bună‑dispoziţie, în mijlocul livezii cu pomi fructiferi ai palatului, s‑a decis, definitiv, alegerea locului pentru construirea studioului cinematografic. În ziua de 9 iunie 1951, la Buftea se desfăşura o importantă festivitate în prezenţa unor mari personalităţi ale vremii”, scriu reprezentanții Studiourilor Buftea, pe Facebook, într-o postare dedicată momentului aniversar.

Bobby Păunescu nu a ratat nici el ocazia și a transmis un mesaj de „la mulți ani” tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul „la construcția cinematografiei românești și implicit la realizarea catedralei divertismentului din România”.

„La mulți ani tuturor celor care au lucrat sau lucrează la Buftea, dar în special Giganților Actori, Regizori, Scenariști, Producători, Directori de Imagine, Scenografi și echipelor de filmare, care împreună au contribut la construcția Cinematografiei Românești și implicit la realizarea «Catedralei divertismentului din România, Studiourile Buftea»”, afirmă „cu smerenie și onoare actualul «custode» Bobby G PAUNESCU