Considerat în Republica Moldova drept evazionist periculos și traficant de valută, care a fost dat și în urmărire internațională într-un dosar instrumentat de Combaterea Crimei Organizate, Vladislav (Vlad) Musteață, patronul ProImobil, a găsit în România terenul propice pentru a derula afaceri în stilu-i caracteristic, printr-o nouă firmă: North Bucharest Investments.
Vladislav (Vlad) Musteață, directorul companiei „ProImobil” din Chișinău, Republica Moldova, a fost dat în urmărire internațională în urmă cu cinci ani, la solicitarea procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Conform procurorilor, Vlad Musteață și alți factori de decizie din cadrul companiei „ProImobil Grup” erau acuzați că s-ar fi eschivat de la achitarea impozitelor în valoare de aproape 5 milioane de lei. De asemenea, procurorii au constatat că la firma lui Musteață lucrau ilegal „circa 80 agenți de vânzări, salariul mediu nedeclarat constituind circa 2.700 euro lunar per persoană”.
Altă țară, aceleași acuzații
Musteață a fost capturat în Italia, în 2018, apoi eliberat. Cum în Republica Moldova este judecat pentru fapte grave, milionarul a decis să-și mute afacerile în România, unde totul este posibil. Așa că a deschis o firmă, North Bucharest Investments, care continuă tradiția ProImob. Foști angajați ai companiei North Bucharest Investments au sesizat autoritățile încă de acum un an, acuzându-l pe Vlad Musteață că nu ar încheia contracte cu agenții imobiliari proaspăt angajați și în că cele mai multe tranzacții ar fi precizate sume fictive, pentru a fenta statul român.
https://www.facebook.com/criminaliimd/videos/176171864160396/
Control ANAF finalizat cu un prânz la restaurantul de lux
Foști angajați ai lui Musteață susțin că un control ANAF efectuat în urmă cu mai bine de jumătate de an a fost desprins, parcă, din comediile ieftine. „Musteață a fost anunțat de cei de la Recepție că urcă spre birou cei de la ANAF, iar în acel moment a intrat în panică. I-a gonit din birou pe toți agenții care lucrau ilegal. Aceștia au coborât la restaurantul de la parter, iar când au intrat cei de la ANAF în birou mai erau doar câțiva agenți. Doar cei care aveau contracte, care lucrau legal. Cei de la ANAF chiar au întrebat de ce sunt atâtea laptop-uri și birouri și doar câțiva angajați. Nu cred că au luat măsuri, fiindcă la scurt timp au coborât și inspectorii ANAF la restaurantul de lux de la parter și s-au așezat la o masă. Ne-au văzut pe toți agenții lui Musteață pe la mese – și pe cei care lucrau legal, și pe cei care fugiseră, lăsând laptop-urile deschise – și, cu siguranță, și-au dat seama că suntem colegi”, și-a amintit un fost angajat al milionarului acuzat de fapte grave în Republica Moldova, care în prezent derulează afaceri în România.
https://www.mold-street.com/?go=news&n=6811
Judecat pentru trafic cu valută
În urmă cu un an, zdg.md dezvăluia despre Musteață că acesta va ajunge în boxa acuzaților, pentru tentativă de contrabandă cu valută, estimată la peste 1,7 milioane de lei. – dosar trimis în judecată de Procuratura raionului Hîncești. Conform publicației amintite, acțiunile ilicite ale inculpatului au fost descoperite de inspectorii vamali ai Postului Vamal Leușeni, în momentul în care acesta încerca să scoată, prin contrabandă, din Republica Moldova, suma de 84.450 euro. „În cadrul acțiunilor de urmărire penală mijloacele valutare depistate au fost indisponibilizate prin aplicarea sechestrului, cu dispunerea lor pe contul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA. Inculpatul este cercetat în stare de libertate, având interdicția de a părăsi țara”, titra publicația zdg.md, despre Vlad Musteaţă, directorul „Pro Imobil”.
În martie 2018, ZdG dezvăluia că, în timp ce fondatorul brandului „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, era vizat în câteva dosare penale, fiind dat în căutare internațională, în culise au avut loc mai multe schimbări și tranzacții în urma cărora activitatea de intermediere a vânzării/cumpărării bunurilor imobile a trecut de pe numele companiei „Pro Imobil Grup” SRL – pe cea a unei companii cu nume similar – „Pro Imobil Company” SRL. Pro Imobil: acuzațiile dintre „parteneri” și dezvăluirile fondatorului Unul dintre cofondatorii noii firme a devenit un tânăr fără tangențe cu businessul până în acel moment – Alexandr Petcoglo, un antrenor de arte marțiale apropiat lui Octavian Orheianu, pe atunci vice-președinte al Federației de K-1 Amatori din R. Moldova, condusă de Dorin Damir, finul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, Orheianu i-a luat locul lui Damir la conducerea federației, iar Petcoglo a devenit vice-președinte.
În martie 2018, atunci când ZdG a scris pentru prima dată despre mișcările din culisele companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață nega că ar exista vreo legătură între dosarele în care figura și schimbarea proprietarilor afacerii, calificând acest lucru drept „insinuări totalmente irelevante și nefondate”.
Fosta menajeră, acuzații împotriva lui Vlad Musteață
Pe de altă parte, fosta menajeră a lui Vlad Musteață îl acuza că i-a folosit numele în 157 de tranzacții imobiliare în sumă totală de peste 72 de milioane de lei. Este vorba despre Angela Sănduță care a dezvăluit pentru ZdG.md că a acceptat să-l ajute, având încredere în relația de prietenie cu familia lui. Acum, are de achitat impozite de 3 milioane de lei – sumă de care nu dispune. În aceeași situație se află și fosta soacră a lui Vlad Musteață – Svetlana Butnaru. Femeia, la rugămintea ginerelui, a achiziționat și înstrăinat 11 apartamente, tot bazându-se pe o relație de încredere.
Vlad Musteață a declarat pentru sursa citată că: „problema a apărut în cadrul controalelor exagerate, de nenumărate ori. La fel ca și mine, la fel ca și grup, și dna Sănduță, și dna Butnaru au suferit din cauza calculelor exagerat de agresive ale Fiscului, influențat de procurori”.
Be the first to write a comment.