Washingtonul renunță la rezerve. Otravirea opozantului Alexei Navalnîi a fost probabil orchestrată de „înalți oficiali” din guvernul rus, a declarat miercuri ministrul american de Externe Mike Pompeo, punând mai mare presiune internațională asupra Moscovei.
În timp ce Alexei Navalnîi a ieșit din coma artificială, Germania, apoi Statele Unite, au arătat din nou cu degetul spre Moscova.
„Când oamenii văd eforturile făcute pentru a otrăvi un disident și recunosc că există șanse mari ca aceasta să vină de la înalți oficiali ruși, cred că nu este bine pentru poporul rus”, a declarat șeful diplomației americane.
Declarația lui Mike Pompeo (foto) vine după ce, săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, a spus că „nu a văzut încă” dovezi în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalnîi.
În condițiile în care Germania dezvăluise deja că opozantul Kremlinului fusese otrăvit cu un agent neurotoxic „de tip Noviciok”.
Pompeo a reafirmat că Washington și aliații săi europeni vor cu toții ca Rusia„să-i tragă la răspundere pe cei vinovați” în acest caz.
Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a-i înmâna o notă de protest „ împotriva prezentării de către guvernul federal german a acuzațiilor și ultimatumurilor nefondate împotriva Rusiei în contextul maladiei și spitalizării cetățeanului rus A. Navalnîi”.
Autoritățile ruse au denunțat în egală măsură „folosirea evidentă a situației de către Berlin ca pretext pentru a discredita Rusia pe scena internațională”.
Rusia a dat asigurări că nici o urmă de otravă nu a fost detectată de medici în organismul lui Navalnîi și a pus la îndoială versiunea europenilor în care vede „o campanie de dezinformare” pentru a-i impune noi sancțiuni.
Uniunea Europeană a evocat posibile noi sancțiuni împotriva Moscovei iar Berlin a indicat în premieră că nu exclude înghețarea proiectului gazier cu Rusia, Nord-Stream 2, care va aproviziona Europa cu gaz rusesc, via Marea Baltică.
Marți, țările G7 au cerut Moscovei să-i aducă „urgent” în fața justiției pe autorii „otrăvirii confirmate” a lui Alexei Navalnîi, denunțând orice utilizare a armelor chimice drept „inacceptabilă”.
În timpul convocării ambasadorului german, Geza Andreas von Geyr, ministerul rus de Externe a cerut, de asemenea, să i se furnizeze dosarul medical complet al lui Alexei Navalnîi, astfel încât acesta să fie „studiat în profunzime și verificat de specialiștii ruși”.
Un refuz va fi considerat o „provocare grosolană și ostilă”, a adăugat diplomația rusă.
ONU a cerut, marți, de asemenea, o anchetă „amănunțită, transparentă, independentă și imparțială” de către autoritățile ruse asupra acestei „infracțiuni foarte grave” comise.
Alexei Navalnîi, adversarul numărul unu al Kremlinului cunoscut pentru investigațiile sale anticorupție și organizarea de numeroase demonstrații împotriva puterii, a ieșit din coma artificială indusă luni, la aproape trei săptămâni de la internare.
Potrivit spitalului Charité din Berlin, el „reacționează atunci când vorbești cu el” și va fi deconectat „pas cu pas” de la sistemul de respirație artificială.
Dar, în ciuda acestor știri încurajatoare, medicii săi nu exclud sechele pe termen lung, consecințe ale acestei „grave otrăviri”.
În timp ce apelurile pentru sancționarea Rusiei s-au înmulțit în Occident, Kremlinul a avertizat că „orice încercare de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă”.
Agentul neurotoxic Noviciok fusese deja folosit împotriva fostului agent dublu rus Sergei Skripal și a fiicei sale, Iulie, în 2018 în Anglia. Potrivit autorităților britanice, GRU, serviciul rus de informații militare, este principalul suspect.
Acest caz a dus deja la sancțiuni împotriva Rusiei, care a negat orice implicare. Alți adversari declarați ai Kremlinului au fost victimele unor otrăviri suspecte sau dovedite. De fiecare dată, Moscova a respins orice responsabilitate.
Be the first to write a comment.