Amănunte șocante din dosarul mafiotului român care a îngrozit Italia

Procurorii italieni au reușit să destructureze, în urma unei anchete desfășurate pe parcursul a câțiva ani, o rețea mafiotă coordonată de un român din Iași. Alexandru Nica – zis și Calu, în vârstă de 38 de ani – a fost creierul și coordonatorul grupării mafiote ”Brigada”, acționând încă din 2009 în Torino și Rimini. Curtea de Apel din Torino l-a judecat pe Nica pentru nu mai puțin de 12 infracțiuni, iar românul a fost condamnat la 19 ani și o lună de închisoare.

Calu nu și-a recunoscut, niciodată, vinovăția, însă procurorii italieni au beneficiat de colaborarea unuia dintre membrii grupării mafiote ”Brigada”, un alt român care a acționat sub comanda lui Nica și care, pentru a primi o pedeapsă mai mică, ”s-a spovedit” în fața oamenilor legii, prezentându-le acestora un ”tablou infracțional” halucinant.

Aflat în închisoarea Voghera din Italia, Alexandru Nica a solicitat să își execute pedeapsa în România, iar GÂNDUL.ROprezintă, în exclusivitate, informații șocante din motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Iași, precum și sentința dată de aceștia.

Arme, droguri, prostituție, șantaj și tentativă de omor

”Brigada” condusă de Alexandru Nica a făcut legea în Torino și Rimini între 2009 și 2013, ”prioritățile” rețelei fiind traficul ilegal de stupefiante, proxenetismul, falsificarea de carduri de credit și a mijloacelor de plată, retragerea ilicită de sume de bani, extorcarea, deținerea ilicită de armament, dar și controlarea activității unor cluburi de noapte – Office și Disco Venus – unde vindeau droguri. În Rimini, ”Brigada” controla zonele în care ”prestau” prostituatele, printre ele aflându-se și multe românce.

Românul de 38 de ani a fost trimis în închisoare în luna iunie 2018, iar infracțiunile de care a fost acuzat – având corespondent și în legislația din România, după cum au precizat judecătorii – alcătuiesc o listă impresionantă.

  • asociere într-o grupare înarmată de tip mafiot
  • tentativă de omor în participație cu alte persoane
  • furt în circumstanțe agravante, în participație cu alte persoane
  • furt în circumstanțe agravante, în formă continuată și în participație cu alte persoane
  • deținere de substanță stupefiantă în scopul de a fi vândută, în formă continuată și în participație cu alte persoane
  • deținere în formă continuată de arme obișnuite
  • deținere ilicită de arme obișnuite în participație cu alte persoane
  • deținere ilicită de arme clandestine, în participație cu alte persoane
  • instalarea de aparatură capabilă să intercepteze, împiedice și întrerupe informații de tip informatic sau telematic, în participație cu alte persoane
  • violență privată, în circumstanțe agravante, în participație cu alte persoane
  • violență privată, în circumstanțe agravante, în participație cu alte persoane
  • violență privată, în circumstanțe agravante, în participație cu alte persoane

”Brigada” coordonată de Calu, forța de intimidare și ”Legea tăcerii”

Gruparea mafiotă înființată și coordonată de Alexandru Nica  a acționat bazându-se pe două ”principii-cheie” ale lumii interlope, forța de intimidare și ”legea tăcerii”.

Eticheta pusă de procurorii italieni a fost aceea de ”grupare criminală de tip mafiot”, iar probele indubitabile strânse în decursul anchetei de proporții au demonstrat că oamenii lui Calu erau lipsiți de scrupule.

”… împreună cu alte persoane (n.red. – Alexandru Nica) a constituit o grupare criminală de tip mafiot  numită „brigadă”, care a acționat în Torino în perioada 2009-2013, prin folosirea forței de intimidare, a condiției de supunere și a tăcerii, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic ilegal de stupefiante, proxenetism, falsificare de carduri de credit și a mijloacelor de plată, retragere ilicită de sume de bani, extorcare, deținere ilicită de bunuri, controlarea activității cluburilor de noapte din oraș – printre care ”Z”, ”Office”, ”Disco Venus” (denumit și ”Cremona”)”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Persoanele incomode, condamnate la moarte de ”Brigadă”

Orice grupare mafiotă încearcă să își impună ”legea” prin forță și intimidare, iar ”Brigada” condusă de Alexandru Nica nu a făcut excepție de la această regulă.

Pe data de 20.04.2012, spre exemplu, Calu și alți membrii ai grupării au hotărât să îl asasineze pe V.V., acesta fiind plasat pe o listă neagră a persoanelor care ar fi trebuit să fie reduse la tăcere. Victima a fost agresată, doar intervenția rapidă a poliției făcând ca aceasta să nu fie ucisă, așa cum prevedea ”scenariul”.

La rândul lor, prostituatele din Torino și Rimini, aflate în sfera de influență grupării lui Nica, au devenit ”momeală”, având rolul de a atrage clienții pentru ca aceștia să fie jefuiți.

”… în perioada ianuarie 2012 – iunie 2013, în localitățile Torino și Rimini, în participație cu alte persoane și în calitate de conducător al grupului infracțional, (n.red. – Alexandru Nica) a asigurat controlul zonelor unde practicau prostituția numitele M.C., I.A.M, Magop M.,  D. B., Fedmas G. G., C. C. Ioaria, B. M. G., în sensul că procura și indica locurile unde puteau fi atrași clienții, imobilele în interiorul cărora se desfășura activitatea de prostituție, supraveghea străzile, încasa o parte din sumele de bani primite de la clienți, exploata sexual tinerele prostituate și împiedica pe alți infractori să beneficieze de aceleași zone, sumele de bani provenite din activitatea de prostituție pe care le încasa fiind transferate grupării criminale”, se mai arată în motivarea instanței de judecată de la Curtea de Apel Iași.

Însă ”Brigada” avea o activitate infracțională diversificată, furturile din mall-uri fiind și ele ”pe agenda de lucru” a mafiotului român.

Infractorii sustrăgeau alimente din diferite magazine, folosindu-se de genți care erau căptușite pentru a nu declanșa sistemele de alarmă, iar pentru deplasare erau utilizate mașini cu numere de înmatriculare fictive.

”… în perioada noiembrie 2012 – mai 2013, împreună cu alte persoane, în baza unui plan, a sustras o cantitate nedefinită de bunuri alimentare din incinta unor mall-uri din Torino și din provincie, cu ajutorul unor genți căptușite în așa fel încât să nu se declanșeze sistemele de alarmă, pentru deplasarea către și de la locul faptelor fiind folosite autoturisme cu numere de înmatriculare fictive”.

Extras dn motivarea instanței de judecată