România a pierdut o minune a naturii. Acuzaţii grave după prăbuşirea cascadei Bigăr. Dacă, inițial, autoritățile locale și reprezentanții Romsilva declarau că evenimentul a fost provocat de cauze naturale, adevărul ar fi, de fapt, altul.
Acuzaţii grave după prăbuşirea cascadei Bigăr
Cascada Bigăr, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din România, renumită în întreaga lume, s-a prăbușit, luni seara. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook Romsilva:
Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi din cauze naturale”, a transmis, luni seară, Romsilva, pe pagina de Facebook.
Specialiștii au explicat că travertinul și mușchii ce s-au acumulat în timp, crescând în dimensiuni și greutate, au dus la prabusirea cascadei ,ce a cedat sub propria greutate.
Însă adevărul ar putea fi altul. Mircea Jumanca, ghid turistic și activist pentru protecția mediului, a făcut acuzații grave după prăbușirea cascadei Bigăr. Acesta susține că a fi vorba, de fapt, despre intervenția omului în circuitul apei.
Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca, care a precizat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.
„Sunt șocat”
Reprezentanții Romsilva au reacționat imediat, respingând vehement acuzațiile lui Jumanca.
„Romsilva respinge cu fermitate informaţiile false referitoare la prăbuşirea Cascadei Bigăr, lansate în spaţiul public de un ghid de turism şi „activist de mediu”. Păstrăvăria Valea Miniş a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbuşirii cascadei. Aşa cum am precizat anterior, Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului şi a muşchiului”, a transmis Romsilva.
Cascada Bigăr era cel mai vizitat loc din județul Caraș-Severin. Obiectivul atragea turisti din intreaga lume, mai ales după ce a fost inclusă, în 2013, pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume, realizat de site-ul american „The World Geography”. Romeo Duncă, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a mărturisit că a fost șocat când a auzit ce se întâmplase.
„Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca, luni seară.
Be the first to write a comment.