Gruparea este specializata în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate, trafic de droguri,, compromiterea intereselor justiției şi luare de mită în variantă agravantă
Ziua și perchezițiile în România. Procurorii generali ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, alături de mai mulți angajați de la poliția judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în trei județe.
Ce au descoperit oamenii legii
Mai exact, autoritățile au organizat 167 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj,în cadrul unui dosar care face referire la destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției şi luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată.
În acest context, oamenii legii au descoperit faptul că, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, un grup infracțional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României acționa prin luarea lor de la controlul vamal. Această acțiune era organizată la punctele de frontieră din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.
Acționau ilegal, dar erau protejați de lege
Membrii clanului au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceştia că nu vor întreprinde demersurile legale pentru a-i pedepsi. Astfel, oamenii legii știau de ilegalitățile comise de grupul infracțional. Polițiștii investigați în prezent erau implicați și în transmiterea de informații din interiorul biroului către membrii grupului infracțional.
O parte dintre membrii care făceau parte din gruparea infracțională și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigaretelor. Din cadrul probatoriului, anchetatorii au concluzionat faptul că au existat situații în care factorii decizionali ai celor două structuri au colaborat. Mai exact, aceștia au contribuit împreună la o serie de transporturi de ţigarete de la furnizori comuni. Ei au împărțit-o egal și au vândut-o mai departe. Prejudiciul estimat de polițiști, până la ora actuală, este unul destul de mare. Acesta este în sumă de 3.961.380 lei.
În urma celor 167 de percheziții domiciliare, la sediile DIICOT – Structura Centrală și Biroul Teritorial Mehedinți, au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 90 persoane. Anchetatorii analizează în continuare faptele indivizilor, iar cei care sunt martori în dosar vor da socoteală în fața legii.
În organizarea perchezițiilor au fost implicați și zeci de ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO, DICE, SCCO Mehedinți, SCCO Timișoara, SCCO Cluj și BCCO București, precum și jandarmi din BSIJ și ai Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.
Be the first to write a comment.